3FM nieuws

Keti Koti, wat herdenken én vieren we? NOS op 3 legt uit

foto: Afrika Museum
  1. Nieuwschevron right
  2. Keti Koti, wat herdenken én vieren we? NOS op 3 legt uit

NOS op 3 maakt deze week verschillende verhalen over het slavernijverleden. Het is zaterdag 1 juli 150 jaar geleden dat Nederland stopte met slavernij. Ruim twee eeuwen verscheepte Nederland zwarte Afrikaanse mensen om te werken op plantages in Nederlandse koloniën, zoals Suriname en Curaçao. De tot slaaf gemaakten moesten onder onmenselijke omstandigheden werken.

Check hier de verschillende verhalen die NOS op 3 deze week op 3FM uitlicht.

Geschiedenisles

Moeder Reanne en dochter Serea zijn Surinaams en zijn nakomelingen van tot slaaf gemaakten. Check hier een gesprek met de twee waarbij ze ingaan op een stukje geschiedenisles en de rol van Nederland.

Keti Koti bijdrage NOS maandag

Wat zie je nu nog van het slavernijverleden?

Rudy van der Beek, van Surinaamse komaf, gaat samen met NOS op 3 naar Den Haag om te spreken hoe het slavernijverleden nu nog zichtbaar is.

Keti Koti bijdrage NOS dinsdag

Lessen over slavernij.

Britt-Marie van der Drift is docent en gespecialiseerd in de geschiedenis van de trans-atlantische slavernij. Onder andere doceert ze over de rol van eten en drinken en de geschiedenis daarvan in verhouding tot de slavernij.

Keti Koti bijdrage NOS woensdag

Hoe kijken ze naar de excuses in Suriname en het Caribisch gebied?

Correspondent Nina Jurna heeft een documentaireserie gemaakt over hoe de geschiedenis daar nog invloed heeft op het heden. Hierin bespreekt ze onder andere hoe er wordt gekeken naar de excuses in Suriname en het Caribisch gebied:

Keti Koti bijdrage NOS donderdag

Keti Koti festival in Tilburg

Alles over het Keti Koti festival dat in Tilburg wordt georganiseerd. Waarom het ook leuk, interessant en belangrijk is om te gaan als je er misschien voor je gevoel niet zoveel mee hebt.

Keti Koti bijdrage NOS vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie