3FM nieuws

Jelmers Kookplaten op een rij

  1. Nieuwschevron right
  2. Jelmers Kookplaten op een rij

De Kookplaat. Een recept in muziekvorm. Jelmer maakte er een enorme reeks van en die kun je allemaal hier terugluisteren. Update: nu met nieuwe recepten onderaan het bericht!

Voor een hip and happening programma is het tegenwoordig not done om geen kookrubriek te hebben, zeker niet als je programma een verwijzing naar eten, voedsel of keukens heeft. Daarom heeft Jelmer in 2010 een item in het leven geroepen voor Stenders Eetvermaak: De Kookplaat. Jelmer legt het zelf even uit...

Het verhaal achter de Kookplaat

Eerste Kookplaat: Twee tosti's

Niet meteen te hoog inzetten, daarom begint Jelmer met een simpel gerecht op een catchy beat. De vette tostiflow gleed over MC Hammers 'Can't Touch This'. Wat begint met twee sneetjes oud brood eindigt via een loeihete pan op een keurig opgemaakt bordje. Luister de eerste Kookplaat!

MC Jelmer - Twee Tosti's

Tweede Kookplaat: rijsttafel

De tosti verdient een waardige opvolger. More is more in dit geval, want in één nummertje een complete rijsttafel van de Chinees proppen, dat kan alleen Jelmer. Je kunt er een hele dag voor in de keuken gaan staan, maar makkelijker is even bellen naar de Chinees om de hoek. 'Voor dat geld, kun je het niet maken,' zingt Jellybelly. Nou, dít kun je niet maken.

Bohemian Rijsttafel

Derde kookplaat: macaroni

Zelf was Jelmer huiverig om aan de volgende Kookplaat te beginnen, want hoe kun je nog over 'Bohemian Rijsttafel' heen? Door gewoon niet te hoog in te zetten en een simpel gerecht op een simpel nummer te zetten. Briljant in eenvoud: een pan macaroni. De variaties zijn eindeloos, maar met dít recept zijn watertanden en volle buikjes gegarandeerd.

Macaroni

Vierde kookplaat: bruschetta met mozzarella

Immer legendarisch, immer briljant, poëtisch en geniaal. Elke maandag, vaste prik een nieuwe kookplaat. Deze keer neemt Jelmer 'Umbrella' onder handen. En dan wel de versie van The Baseballs, want die is vele malen funkyer dan het origineel van Rihanna. Het is lunchtijd, dus een overheerlijk broodje hoort erbij! Wat dacht je van een bruschetta met mozzarella, -ella, - ella, -ey, -ey, -mozzarella!

Bruschetta met mozzarella

Vijfde kookplaat: leverpastei

Vanaf de eerste kookplaat gonst het al geruchten dat Jelmer een volgend onnavolgbaar legendarisch nummer onder handen neemt. Het idee van een nieuwe versie van 'Live And Let Die' van Sir Paul McCartney lag al even op de plank, maar daar wordt een 'Leverpastei' natuurlijk niet beter van. 26 april 2010 is de dag waarbij het eindelijk wereldkundig wordt gemaakt. Helaas geen hoogtepunt, wel een bijzondere afwisseling.

Leverpastei

Zesde kookplaat: Enter Zandkoek

De temperatuur stijgt naar een absoluut hoogtepunt in Jelmers muzikale keuken bij het bereiden van zijn pièce de résistance: Enter Zandkoek. Metallicafans zullen er zeker van smullen en dat met een minimale hoeveelheid ingrediënten. Hoe Jelmer het voor elkaar krijgt, blijft het geheim van de meester.

Enter Zandkoek

Zevende kookplaat: Tong Song

Soms moet je gewoon niet al te hoog inzetten en een wat minder gecompliceerd nummer kiezen. 'Thong Song' van Sisqo klinkt enorm bombastisch, maar is uiteindelijk een luchtig liedje over slipjes. Dat is Jelmer op het lijf geschreven en zo begon hij te schrijven aan zijn eigen 'Tong Song', niet over slipjes, wél over vis.

Tong Song

Achtste kookplaat: Lasagna

Gelaagd als hij is, wilde Jelmer graag de mediterane invloeden in zijn leven onder de aandacht brengen en dus kwam de lasagnaschaal uit de kast en sloeg hij aan het koken. Pittig, romig en met kaas en dat alles op de melodie van La Bamba door Los Lobos!

Lasagna

Negende kookplaat: Gebraden gans

In Nederland hebben we er niet zo'n handje van, maar in de VS is het vaste prik om rond Thanksgiving of kerst een gevulde kalkoen of gans klaar te maken. Geen massaproductie of dierenleed bij foie gras, maar een gezonde gans. Gevuld en wel á la Jelmer.

Gevulde gans


Tiende kookplaat: IJs, ijs, baileys

Mede door het WK schitterde de kookplaat enige tijd in afwezigheid, maar toch had dat één groot voordeel: Jelmer heeft weken kunnen schaven aan de tekst en dat metrisch perfect op de muziek kunnen zetten. Het origineel van Vanilla Ice was eigenlijk om te janken en de 'IJs, ijs, baileys'-versie van Jelmer ook, maar dan van genadeloze perfectie!

IJs, ijs, baileys

Elfde kookplaat: Verse frikandel

Negeer de verhalen die de ronde doen over deze heerlijke vleestraktatie. Slachtafval of niet, deze geperste vleesversnapering, die sinds 2005 officieel met een N bezongen mag worden, staat nog steeds hoog genoteerd in de snack top 10: de FrikaNdel. Dit alles op de melodie van 'Gives You Hell' van The All-American Rejects

Verse Frikandel

Twaalfde kookplaat: Chili con Carne

Het enige recept waarvan iedereen stilletjes hoopte dat Jelmer het links zou laten liggen, Chili con Carne, werd met beide handen door de kleine hufter van Stenders Eetvermaak toch verkookplaat. Het kan niet anders dan uitdraaien op scheet- en kotsassociaties. We houden ons hart vast. Mocht je het nog willen weten, het nummer is gebaseerd op 'We No Speak Americano' van Yolanda Be Cool.

Chili Con Carne

Dertiende kookplaat: BBQ

Een ode aan de barbecue! De thermometer staat op 25 graden, dus Jelmer eet alleen nog van de BBQ en het liefst met het nummer 'Radio' van Dio op de achtergrond. Of je worst lust.

Veertiende kookplaat: Gehaktbal

Een klassieker op de woensdag (gehaktdag) is een mengsel van ingrediënten die je oma het allerbeste in elkaar kon draaien. Het best te nuttigen vanaf een boerenbond bord met een kruimige aardappel, wat jus en een klein hoekje groenten. Denk aan rode kool, spinazie of van die andere dingen die je oma je voorschotelde.

Bij het horen van 'Fireball' van Pitbull ging het balletje aan het rollen en voor hij het wist had Jelmer 'Gehaktbal' in elkaar gedraaid:

Vijftiende kookplaat: Bieten

De Michael Jackson van de Achterhoek. Jelmer zei er zelf het volgende over: "Michael Jackson kon best goed zingen." Na het horen van deze track over het bereiden van bieten, op de melodie van 'Beat It', hoor je hoe Jelmer het er zelf vanaf bracht:

Mocht jij nog een goede aanvulling hebben op de lijst met kookplaten, dan kan je hieronder je suggestie achterlaten.

WELK RECEPT MOET JELMER NOG MEER DOEN?

Ster advertentie
Ster advertentie