NPO 3FM

Nieuws

Reacties (1)

Handtekeningenactie op Lowlands: Free Pussy Riot!

Lowlands, 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty komen op voor Russische punkband.

Foto door Ben Houdijk
Foto door Ben Houdijk
Foto door Getty Images
Foto door Getty Images

De Russische punkband Pussy Riot is vandaag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege een protestsong. Op het Lowlands festival wordt een handtekeningenactie op touw gezet waarin men vecht voor de vrijlating van Pussy Riot.

Pussy Riot-handtekeningenactie op Lowlands 2012

Het is de bedoeling in de loop van volgende week zoveel mogelijk handtekeningen aan te bieden bij de Russische Ambassade. Deze handtekeningenactie is een initiatief van Lowlands, 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty International.

De petitie kan ondertekend worden op de website Amnesty.nl en in de Amnesty-stand op het Lowlandsterrein (achter de Lima).

Alle info rond de veroordeling is hier te vinden.

Lowlands als verzamelplaats voor steun aan Pussy Riot

Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg: "Democratie begint met de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. Ook als deze uitingen je niet bevallen. Deze absurde straf moet direct worden teruggedraaid: 55.000 Lowlanders en hopelijk nog veel meer daarbuiten, kunnen nu hun stem laten horen"

Wilbert Mutsaers (Zendermanager 3FM): "Met ongeloof hebben we hier op Lowlands kennis genomen van de veroordeling van een band voor het vertolken van een song. We willen graag samen met het publiek en de artiesten proberen om verdere internationale druk op te bouwen tegen dit vonnis"

Willem van Zeeland (VPRO 3voor12): "We zijn hier nu zelf op een popfestival en we kunnen niet lijdzaam toezien als in hetzelfde weekend een Russische band twee jaar de gevangenis in moet vanwege een songtekst."

"De veroordeling van vandaag toont aan dat er in Rusland geen onafhankelijke rechtspraak bestaat. Samen met bezoekers van Lowlands komen we in actie te zorgen dat  Pussy Riot zo snel mogelijk vrijkomt," aldus Emile Affolter (Amnesty International).

Veel steun van collega's voor Pussy Riot

Pussy Riot heeft al veel steunbetuigingen ontvangen van artiesten, onder andere van Paul McCartney, Sting, Madonna en Yoko Ono. Op Lowlands had de band Refused al de tekst "Free Pussy Riot" op het drumstel staan.

Reacties (1)
19 aug 2012 12:01 Martijn
Prima initiatieven...
Kan het ook al digitaal, die handtekening?

Misschien nog eentje die we kunnen doen?
Heb begrepen dat dames in Rusland vrij postpakketjes kunnen ontvangen in de gevangenis. Kunnen we niet elke dag heel vele pakketten blijven versturen? Moeten we nog wel achter het adres van eht verblijf zien te komen.

Succes met de actie!
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.