HUMAN

Deze mensen zetten zich in voor Oekraïne: "Niks doen is voor mij geen optie"

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mensen zetten zich in voor Oekraïne: "Niks doen is voor mij geen optie"

Rusland heeft de oorlog verklaard aan Oekraïne, een ontwikkeling waar veel Nederlanders van zijn geschrokken. Door het hele land zijn inzamelingsacties gestart voor donaties en spullen. HUMAN ging in gesprek met drie jongeren over wat zij in Nederland doen om Oekraïne te steunen.

Anna (30) zamelt medicijnen, babyspullen en verbanden in voor mensen in het oorlogsgebied. "Ik maak me grote zorgen om mijn familie in Oekraïne."

Kimberley Luske

foto: Kimberley Luske

Machteloos

Anna zit sinds de start van de oorlog in Oekraïne met een knoop in haar maag. Haar grootouders, neefjes, nichtjes en oud-klasgenoten bevinden zich momenteel allemaal in het oorlogsgebied. "Het is vreselijk, ik voel zoveel onmacht," vertelt Anna. Ze is er stil van. Elke dag belt ze ’s ochtends en ’s avonds met haar opa en oma. "Ik wil checken of ze nog leven. Het zijn hele korte gesprekken, want het contact met het land verloopt moeizaam. Ze hebben daar niet altijd elektriciteit."

Zelf woont Anna in Beverwijk, samen met haar man en baby. De situatie is voor haar enorm emotioneel. "Ik heb overwogen om naar Oekraïne te gaan en daar te helpen, maar ik kan het niet. Ik kan mijn baby hier niet alleen achterlaten."

Sorteren, inpakken en inladen

Maar niets doen, is voor Anna absoluut geen optie. Vanuit Nederland doet ze alles wat ze kan om hulp te bieden aan de mensen in haar moederland. "Ik ben een inzamelingsactie gestart in mijn vintage winkeltje. De bedoeling was om een paar tasje met hulpmiddelen te verzamelen, maar dat is een beetje uit de hand gelopen. In positieve zin dan."

Al snel was de winkel gevuld met spullen. Zelfs buiten begonnen de tassen met kleding en medische hulpmiddelen op te stapelen. Anna werkt samen met organisaties zoals SOS Children's Villages Poland, die gevluchte mensen in Polen opvangen. De benodigdheden worden middels vrachtvervoer richting Warschau, Kiev en Charkov gereden. Via de Instagrampagina van de inzamelactie kunnen vrijwilligers zich aanmelden om te komen helpen met het aannemen van de spullen. “We hebben in een korte tijd snel moeten werken. We zijn al twee keer van locatie gewisseld. Logistiek is alles nu goed geregeld. Het transport staat klaar, dus het is een kwestie van aannemen, sorteren, inpakken en inladen.”

Trefpunt

Tijdens het inzamelen van de spullen komen veel emoties los. "Het allermooiste is dat Russische mensen en Oekraïense mensen elkaar hier treffen. Ze omhelzen elkaar. Ze willen de oorlog niet," vertelt Anna. "Er is geen haat, iedereen is gelijk en we eisen dat het stopt."

Anna hoopt dat jij stilstaat bij de situatie in Oekraïne. "Jouw familie is dichtbij en veilig. Neem een paar seconden om daarover na te denken."

Renée (37) werkt met gevluchte mensen in Nederland. "Ik wil me inzetten voor de slachtoffers van deze oorlog."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

foto: OpenEmbassy

Netwerk voor gevluchte mensen

Renée is directeur en oprichter van OpenEmbassy, een organisatie die zich inzet voor nieuwkomers in Nederland. De organisatie heeft een helpdesk voor vragen van mensen die nieuw zijn in Nederland. Daarnaast helpen ze hen ook met het zoeken naar werk- en woonmogelijkheden. "Wij beschikken over een groot netwerk dat bestaat uit mensen die goed hun weg kennen in Nederland en mensen die hier nieuwkomer zijn." De organisatie begon met het ondersteunen van mensen die gevlucht zijn uit Syrië. Vorige week hebben ook de eerste mensen uit Oekraïne zich gemeld.

OpenEmbassy is druk bezig met de eerste voorbereidingen voor het ontvangen van de eerste Oekraïners. “We merken dat we nu vooral basisvragen binnenkrijgen over eerste levensbehoeftes. Moeten mensen uit Oekraïne hier asiel aanvragen? En kunnen zij hier aan het werk? Daar zoeken wij zo snel mogelijk antwoorden op.”

De helpdesk is bereikbaar via de e-mail. “Als je bijvoorbeeld zelf iemand in huis neemt die is gevlucht, kan je bij ons terecht voor vragen.” Je kan ook contact opnemen met de helpdesk wanneer je zelf uit Oekraïne komt en wil helpen binnen het netwerk.

De nieuwkomers willen naar huis

Renée vertelt dat de Oekraïners eigenlijk helemaal niet weg wilden uit het land. “Deze mensen zijn echt gevlucht. Ik hoop dat hun verblijf hier tijdelijk is, en ze weer veilig terug naar hun huis kunnen. Dat is wat zij het liefste willen”.

Op de lange termijn hoopt Renée dat ze met OpenEmbassy een basis kan bieden waar gevluchte mensen zich ondersteund voelen. “Wij zien de nieuwkomers in Nederland als onze belangrijkste bron van kennis. Juist van hun eigen ervaringen leren wij hoe zij in Nederland zo optimaal mogelijk kunnen meedoen en ontwikkelen.” Want dat gaat in Nederland soms nog wel eens mis, vertelt ze. “We horen dan bijvoorbeeld dat mensen zich niet gelukkig voelen, omdat ze bijvoorbeeld hun talenten niet goed hebben kunnen ontwikkelen in dit land.”

Individu

De ontwikkelingen in Oekraïne zorgen ervoor dat Renée zich machteloos voelt. “Het maakt me kwaad dat er oorlog is. Door betrokken te zijn bij OpenEmbassy heb ik wel het idee dat ik iets kan betekenen voor de mensen die vluchten, dat is een prettig gevoel."

Het allerbelangrijkste is volgens Renée dat je de nieuwkomers in Nederland ziet als individu. “Kijk wie er voor je staat. Elk persoon is anders. Als iedereen elkaar gelijkwaardig zou behandelen, zou dat een hoop schelen.”

Sirano (31) begon een inzamelingsactie in Groningen. "Het is prachtig om te zien dat iedereen wil helpen."

foto: Sirano

In actie komen voor Oekraïne

Sirano schrok vorige week van de nieuwsberichten over Oekraïne. “Onwerkelijk dat er vandaag de dag nog oorlog kan zijn. Al helemaal zo dichtbij.” Een vriend van hem heeft familie in Oekraïne. Sirano sprak hem en besloot om in actie te komen. “Ik was een biertje aan het drinken met vrienden. We hadden het over de situatie daar en besloten een inzamelingsactie te starten.”

Samen met een hele hoop vrijwilligers verzamelt Sirano kleding, dekens en medicijnen. “Toen we onze actie op sociale media verspreidden, ging het allemaal veel sneller dan verwacht.” Er kwamen veel meer vrijwilligers en spullen dan hij had voorzien. “Ik vind die saamhorigheid prachtig om te zien. Iedereen wil zich inzetten voor de mensen in Oekraïne.”

De drang om te helpen

Doordat Sirano zelf tien jaar bij de Koninklijke Landmacht heeft gediend, voelde hij een extra behoefte om te helpen. “Het ging zeker door mijn hoofd om zelf naar Oekraïne te gaan, maar ik besloot toch om op een andere manier te helpen.” De inzamelactie geeft hem een gevoel van voldoening, vooral door de vele mensen die bijspringen. “Er is zelfs een bedrijf dat een poule met chauffeurs heeft geregeld die gratis gaan rijden met vrachtwagens. Het is prachtig hoe iedereen een bijdrage wil leveren.”

Sirano maakt zich zorgen om de situatie in Oekraïne. “Als ik kijk naar de staat waarin het land nu al verkeerd, maak ik me druk om de toekomst. Niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor de rest van de wereld.” Maar er is één overkoepelende boodschap die voor Sirano centraal staat. “Wie je ook bent, wat je ook gelooft of waar je vandaan komt: help elkaar.”

Ster advertentie
Ster advertentie