NPO 3FM Serious Radio

De playlist van 3FM

Wat is de playlist precies?

Letterlijk betekent playlist 'afspeellijst'. Bij 3FM gebruiken we de term voor twee verschillende dingen, die wél met elkaar te maken hebben.

1. Playlist van afgelopen uur / dag / week, oftewel: welk liedje was dat?

Het komt heel vaak voor dat je een liedje hoort dat je nog niet kent en waarvan je net de naam mist. Dan kun je naar deze site gaan om te zien hoe dat liedje heette.
Welk liedje was dat?

2. Playlist voor de muziekindustrie

Bij 3FM hanteren we een lijst met platen die je gedurende een week vaker hoort op de radio. De megahit hoor je het vaakst. Maar er zijn nog meer, nieuwe en minder nieuwe platen die je veel voorbij hoort komen.

Deze lijst, de 3FM Playlist, wordt wekelijks met zorg samengesteld door de DJ's en de muziekredactie. Elke vrijdagmiddag wordt deze lijst rondgestuurd naar artiesten, distributeurs, platenmaatschappijen, artiesten, kortom naar de hele muziekindustrie.

Belangrijke onderdelen van die playlist zijn:

Hoe komt die playlist tot stand?

Het begint natuurlijk bij de artiest. Die maakt een liedje. Als het een goed liedje is, dan wordt het opgepikt. Vaak is er een platenmaatschappij bij betrokken. Soms ook niet. In elk geval komen wel iedere week de zogenaamde pluggers met hun bakje nieuwe singles en albums op bezoek bij 3FM. Zij prijzen hun waar aan bij de DJ's. Die gaan vervolgens luisteren en worden enthousiast over bepaalde platen. Omdat er zoveel goede muziek uitkomt, moeten er keuzes worden gemaakt.

Elke week benoemen we bij 3FM een liedje tot Megahit. Dat betekent dat er in democratisch overleg tussen de DJ's en de muzieksamenstellers een liedje blijkbaar zo goed wordt bevonden dat wij met z'n allen vinden dat die heel veel airplay verdient. Een plaat die je veel moet horen dus.

Zoveel DJ's, zoveel smaken. Gelukkig maar. Daarom heeft iedere DJ ook nog een zogenaamde freechoice. Per programma mag een DJ een plaat draaien waarvan hij of zij vindt dat die ook airplay verdient. Zijn er meerdere DJ's overstag, dan kan die plaat zomaar eens een Megahit worden en misschien zelfs een hit.