HUMAN

Generatieverschillen op de werkvloer: "Ik vind de jongere generatie te lui"

foto: Martin
  1. Nieuwschevron right
  2. Generatieverschillen op de werkvloer: "Ik vind de jongere generatie te lui"

Gen Z is te lui op de werkvloer, Boomers kunnen niet blind typen en jongeren zijn te gevoelig. TikTok en Instagram staan vol met memes en video's over generatieverschillen op de werkvloer. Is de werkethiek aan het veranderen? Of ergeren we ons gewoon aan andere generaties?

Wij vroegen het aan jullie in onze Instagram-stories en zo'n vijfhonderd van jullie reageerden. Wat blijkt: de helft ergert zich soms aan andere generaties op de werkvloer. 48 procent van jullie was het eens met de stelling dat jongeren te gevoelig zijn voor het werkleven.

De hele dag op de telefoon

Martin (33) is een van die 3FM-luisteraars die zich ergert aan generatie Z. Hij werkt als procesoperator in een kartonfabriek en werkt met collega’s uit verschillende generaties. Volgens hem zitten ze alleen maar op de telefoon. "Hierdoor maak je niet alles wat in het bedrijf gebeurt goed mee. Sommigen zijn zo gefocust op hun telefoon, dat ze niet opletten en daardoor hun werk niet goed doen."

Martin vindt dat er een duidelijk verschil is tussen zijn generatie, de millenials, en generatie Z. "Tien jaar geleden runde ik een café in mijn eentje. Ik was serieus aan het werk. Ik vind dat de club van mijn generatie veel harder werkt dan de generatie onder mij," vertelt Martin. "De jeugd wil op een makkelijke en snelle manier geld verdienen, bijvoorbeeld via Instagram. Dat vind ik lui. Zodra de handjes uit de mouwen gestoken moeten worden, zijn ze nergens te bekennen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Oudere generaties nemen juist afstand'

Toon Taris is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij vertelt dat er een onjuist beeld wordt gevormd over de jongere generaties op de werkvloer. "Mensen hebben het idee dat de jongere generaties wat minder betrokken zijn of iets meer afstand hebben van het werk. Dit is onjuist."

"Tussen de 25 en 30 jaar maak je carrière. Het loont voor jongeren om hard te werken. Zij hebben de toekomst voor zich waarin ze een huis moeten kopen en geld moeten sparen. Daarom investeren veel jongeren juist in het werk."

Het zijn de oudere generaties, volgens Toon, die meer afstand nemen van het werk. De generaties boven de 55 jaar zijn aan het afbouwen. Ze focussen zich op de tijd na het werkzame leven. "De oudere generaties die aan het zeuren zijn over dat het vroeger anders was en dat jongeren te gevoelig zijn tegenwoordig, zijn zelf minder betrokken bij het werk."

Werken om te leven

"Doordat er momenteel een personeelstekort is op de arbeidsmarkt, is het verstandig om als bedrijf je flexibel op te stellen," vertelt Toon. "Ze moeten wel, want anders komt niemand bij het bedrijf werken. Hierdoor zie je dat de positie van de werknemers sterker aan het worden is."

Eline (18) vindt flexibiliteit belangrijk op de werkvloer. Ze heeft gewerkt in de retailbranche waar ze vond dat de oudere generatie een te groot autoriteitsgevoel had. "Omdat ik jonger was en er minder lang werkte, moest ik altijd vervelende taken doen zoals de outlet-kelder schoonmaken, het magazijn opruimen en als serveerstertje spelen voor de klanten. Ik hecht waarde aan werken en hier kon ik niet doorgroeien."

Ook de positie van de werknemers verandert, zegt Toon. "Het idee dat je naast je werk ook een privéleven hebt met hobby’s, relaties en kinderen speelt bij de jongere generaties een grote rol. Als werknemer heb je anno 2023 de ruimte om aan te geven dat je ook tijd wil voor andere zaken buiten het werk. Daar kan de werkgever weinig tegen in brengen."

Eline beaamt dat. Ze vindt haar privéleven belangrijk en hecht waarde aan haar vrije tijd. "Ik leef niet om te werken. Werk is maar gewoon werk voor mij. Buiten het werk heb ik ook een leven en dat houd ik graag gescheiden van mijn werk."

Quote

Soms moet ik er een beetje om lachen en soms een beetje om huilen.

Amber
Portretfoto Amber

foto: Amber

Leren van elkaar

Amber (34) kan soms lachen en soms huilen over de computerskills van haar oudere collega's. Ze werkt in een zorginstelling waar gesprekken tussen cliënten en collega's gerapporteerd worden: veel typwerk dus. Sommige oudere collega's kunnen niet blind typen en typen met twee vingers. Amber ergert zich soms aan het lange wachten daarop.

"Laatst probeerde een collega met z’n wachtwoord in het systeem te komen vlak voordat hij een cliënt op moest halen. Hij kwam niet in het systeem en kreeg werd hier gestresst van. We hebben het toen maar even met mijn account opgezocht," vertelt Amber. "Later kwam hij terug en vertelde hij dat hij met een knopje op het toetsenbord alle letters had vergroot. Hij had dus met Caps Lock zijn wachtwoord ingetypt en daardoor werkte het niet."

Toch vindt Amber het waardevol om met verschillende generaties op de werkvloer te staan. Ze vindt dat de oudere generatie wat kan leren van de flexibiliteit van de jongeren. Jongeren staan open om nieuwe dingen te leren. Maar ze kunnen soms twijfelen doordat ze weinig werkervaring hebben. "De nieuwe jonge collega’s zijn vaak nog wat onzeker over zichzelf of over wat ze kunnen. In oudere generaties zie ik wel dat de mensen meer rust hebben en oké zijn met zichzelf," vertelt Amber.

Een andere werkflow

Verschillende generaties laten samenwerken is juist goed, blijkt uit een onderzoek van SER. Het zorgt voor een inclusievere werkcultuur. Toon: "Verandering is van alle tijden. De mensen die nu binnenkomen op de werkvloer hebben andere normen en waarden, willen anders behandeld worden en zitten in een andere flow," vertelt Toon. "Het is geen diskwalificatie van dat je ‘tegenwoordig niks meer mag zeggen’ of dat de jongeren ‘te soft’ zijn. Ze willen op hun eigen manier gerespecteerd worden en het is juist goed als ouderen daarin meegaan. De jongeren zijn de opvolgers die het in de toekomst moeten gaan waarmaken."

Ster advertentie
Ster advertentie